СОФИМЕД

Помощни средства


Рингови инвалидни колички
Стол за тоалет и баня
Антидекубитален дюшек -Пасивен
Антидекубитален дюшек - С помпа и въздушни възглавници
Антидекубитална възглавница
Подмишечни патерици
Канадки
Проходилки / Ходилки
Ролатори
Бастуни / Регулируеми / триопорни и четириопорни
Акумулаторни колички


Как мъж от Стара Загора създава автомобили за хора с увреждания

Стефан Тенев е преустроил стотици колиИзточник: "btvnovonite.bg"

Преустройство на автомобили

Стефан Тенев е единственият специалист у нас, който лицензирано се занимава с преустройство на автомобили за шофиране от хора с увреждания.
Преди повече от 30 години Стефан Тенев завършил няколко специалности – техник по автотранспортна техника и по ортопедична техника. Дълги години бил преподавател по специалностите, но в един момент решил, че ще бъде полезен на хората по съвсем различен начин.  Оттогава до ден днешен Стефан е преустроил колите на няколко стотин хора с увреждания.

За да може автомобилът да се управлява от човек с ампутация, с протези или просто с намалена подвижност на краката, най-често се налага изграждането на лостови системи, чрез които газта и спирачката се прeхвърлят на волана. Няма готова схема за преустройство – всичко е напълно индивидуално съобразно нуждите на шофьора. „При мен няма религия, няма етнос, няма мъж, няма жена. Аз се възхищавам на тези хора“, казва Стефан Тенев.


Ако имате въпроси, можете да се свържете с наш специалист по протезиране, ортотика и рехабилитация или други представители на СОФИМЕД ООД, които ще положат всички усилия, за да ви предоставят необходимата информация и помощ.

За контакт с нас 0888 22 91 11 ; 02/992 80 40


Необходми документи за отпускане на целева помощ от АСП


Първа стъпка

Първата и най-важна стъпка, е да се свържете с нас, като ни посетите на място или се свържете по телефона. Заедно ще изберем подходящите за Вас помощни средства или медицинско изделие по индивидуална поръчка. Ще Ви дадем подробна информация за отпускане на целевата помощ от Дирекция социално подпомагане.

 

Втора стъпка - Окомплектоване на документацията

1. От Пациента се изисква да вземе направление от своя личен лекар до оторизирана лекарска комисия - според заболяването. Препоръчително е, личният лекар да издаде етапна епикриза, в която да сe впише диагнозата и моментното състояние на пациента.
2. Изисква се ксерокопие от епикриза/и или ТЕЛК решение или друг медицински документ ако има такъв.
3. Изисква се ксерокопие на лична карта от пациента.

 

Трета стъпка - оторизирана лекарска комисия /ЛКК/

С така подготвената вече документация, се явявате пред оторизирана лекарска комисия. След извършване на прегледа, комисията издава медицински протокол. В случаите, когато имате ТЕЛК решение, в което са описани помощните средства, от които се нуждаете, не е необходимо явяването на лекарска комисия. Следователно Втора и Трета стъпка могат да бъдат пропуснати, а кандидатстването става само с ТЕЛК решение.

 

Четвърта стъпка - дирекция "Социално подпомагане" към Агенция за хора с увреждания

Тук се представя медицинският протокол от ЛКК или ТЕЛК решението и се попълва се молба-декларация за отпускане на помощните средства. Необходимо е да представите оригинален документ за самоличност на лицето (лична карта) за които ще са помощните средства.

 

Пета стъпка - заповед

В десет дневен срок от подаване на молба-декларация в дирекция социално подпомагане, социалните служби издават заповед за отпускане за всяко помощно средство.

 

Шеста стъпка - получаване

След получаване на заповедта /в срок от 30 до 90 дни/, правоимащото лице или упълномощено от него лице трябва да получи от оторизирана фирма помощните средства. При получаването, лицето задължително трябва да бъде инструктирано как се използва даденото помощно средство или медицинско изделие.